Ghid de Supraviețuire al unei Agenții Creative pe perioadă de Pandemie și de Economie incertă

Cromatic Studios, agenție creativă cu 14 oameni în echipă, a făcut shift-ul de la munca de birou la munca de acasă înainte ca Ordonanța Militară să ne bage pe toți în carantină. Să zicem că am văzut furtuna venind și ne-am baricadat înainte să sune sirenele. Încă lucrăm fiecare de la casa lui, fiindcă așa ne pare că e safe până cunoaștem suficiente date ale problemei care să ne permită să revenim la rutina inițială. Efectul de domino prin care industrie după industrie a intrat în criză, ne-a făcut să realizăm, poate pentru prima oară, cât de legați suntem unii de alții. Ai zice că un dezvoltator imobiliar, un brutar  și un organizator de evenimente n-au nicio legătură unul cu altul, nu se influențează reciproc, însă pandemia Covid-19 ne-a învățat și ne învață o mare lecție: everything is interlinked. Există o puternică relație de interdependență între noi toți, mai ales la nivel antreprenorial.

Noi suntem un studio de branding, web dev și visual content, iar când vine vorba de natura afacerilor pe care le cosmetizăm nu suntem foarte nișați. Singura regulă de la care nu facem rabat e aceea de a lucra cu oameni care au un set de valori comune cu ale noastre. Tocmai de aceea varietatea domeniilor de activitate este mare și dacă ele sunt afectate, automat ne afectează și pe noi. Ce am am putut noi observa este că, în această criză, companiile reduc semnificativ bugetele legate de imaginea lor. Într-un mediu economic incert antreprenorii investesc în menținerea unui nivel pe care l-au atins deja și nu în creșterea lui. Un branding sau un rebranding, de pildă, mai poate aștepta. Ce am făcut noi într-un astfel de context ca să ne putem asigura existența și după ieșirea din carantină?

INTERN

  • Ne-am făcut un plan de bătaie. Disciplina în sânul propriei organizații era musai. Prin urmare, în fiecare dimineață, de la ora 10:00 la 11:00, facem prezența în Daily Meeting pe Hangouts. Asta ne-a ajutat mult să rămânem conectați emoțional unii la alții.
  • Specific, pt taskuri, ne-am făcut un nou grup de WhatsApp, related to work only. Cel de social, unde facem mijtouri pe care cu greu le-am putea justifica în spațiul public, a rămas ca o extensie a vibe-ului fain de la birou.
  • To keep track of tasks, ne-am responsabilizat mai tare în Paymo, platforma de project management pe care o folosim zilnic.

STRATEGIC

  • Ne-am pliat pe nevoile și posibilitățile clienților, atât financiar, cât și creativ. Empatia și răbdarea din ambele părți ne-au fost de mare ajutor.
  • Ne-am diversificat puțin gama de servicii și anume:

Advertising | Zona de publicitate e pusă pe fast forward, iar nouă ne place să facem brainstorming mai molcom și să dedicăm timp fiecărui proiect în parte, motiv pentru care advertising-ul nu ne caracteriza prea tare, dar am găsit o soluție: campanii de mk punctate, unde deadline-ul nu este ieri, ci sunt cu bătaie lungă.

Campanie #justincase pt Mobiup

  • Social media | Fiindcă industria de social media, influencer marketing și alte noțiuni ale noului ev al marketingului online sunt încă necoapte în România, și când spunem asta ne referim atât la bugete cât și la metodologii clare, așa cum există în marketingul tradițional, am fost mai mult observatori. Când, însă, contentul de Instagram și comunicarea pe stories au devenit vitale în viața oricărui brand, mai ales în perioada carantinei, am decis să ne implicăm mai tare.

cinemagraph for Paninaro

În momentul de față strategiile de comunicare vizuală, planningul și crearea de conținut pentru rețelele de socializare fac parte din gama noastră de servicii și nu vedem a turning point fiindcă ne și place. Ce e mai cool decât să faci un cinemagraph catchy pentru o cârciumă sau un feed mijto și coerent pentru un magazin online de echipamente de cafea?

Instagram planning Artisan

  • Am organizat un giveaway prin care am oferit două Landing Pages la două afaceri mici, locale. Prin intermediul ăsta am cunoscut niște oameni foarte faini, cu două biz-uri foarte mijto din zona Horeca. Voiam să știm că, pe lângă efortul individual de a ne sprijini afacerile preferate, contribuim și ca organizație la sprijinirea mediului antreprenorial local. A vedea afacerile faine că funcționează și după un episod dificil ca ăsta a fost o dorință arzătoare a tuturor celor din echipă.

LP for Chef Sosin

LP for Paninaro

PROVOCĂRI și SOLUȚII

  • Mare parte din munca noastră necesită un feedback intern constant. Faptul că nu suntem prezenți în același spațiu ne-a îngreunat procesul, dar partea bună e că ne-a responsabilizat mai tare.
  • Lipsa de mobilitate ne-a pus bariere în ceea ce privește shootingurile on location, when necessary. Ca soluție, fiecare s-a descurcat cu aparatura de acasă și s-a folosit de resurse tip Shutterstock.
  • Prezentarea unui branding e gândită ca o experiență. Un #brandcanvas e un rulou de hârtie de 1x2m, și se desfășoară într-un momentum revealing în fața clientului care își face o primă impresie și se racordează emoțional la ceea ce vede. Noi îi ghidăm privirea explicându-i universul brandului creat dintr-un capăt în altul. Uneori avem și un suport video, acolo unde vizualurile sunt în motion. Tot acest proces a fost afectat de imposibilitatea de a ne întâlni. Soluția a fost Google Slides, prezentate cu share screen în meetingurile online.
  • Cashflow-ul a scăzut, însă a reduce veniturile echipei sau volumul de muncă nu a fost în opțiunile noastre. Ne-am dorit să trecem prin perioada asta fără să ne pierdem din cultura organizațională și etica de lucru, așa că ne-am ținut pe linia de plutire cu mai puțin zen înainte de culcare, dar cu siguranța că ne păstrăm integritatea.

Nu vrem să ne fofilăm. Am trecut și prin momente low. Fiecare dintre noi a trecut prin propriul roller coaster emoțional, puterea financiară s-a diminuat, unii clienți ne-au devenit prieteni, în timp ce alții au devenit rezervați și comunicarea s-a îngreunat, chiria nu a scăzut deloc, componența echipei nu a rămas intactă, dar astăzi, uitându-ne la ultimele luni, ne dăm seama că am trecut printr-o tornadă și am rămas vii. Avem zgârieturi și vânătăi, dar le purtăm ca semne ale capacității noastre de a rezista, și mai mult de atât, de a inova atunci când situația o cere, fără a ne perverti, fără a ne pierde vectorul moral și scopul care ne-a adus împreună.

our alter egos having fun la birou

Suntem siguri că povestea noastră e una care nu le este străină agențiilor creative din România, unde încă se face pionierat și nomenclatura specifică industriei întârzie să-și facă update. Și mai suntem siguri că dacă ați reușit să depășiți acest episod încrederea în sine a crescut considerabil și experiența își va spune cuvântul la următorul hop. Atâta timp cât creativitatea depășește granițele ariei noastre de lucru ne putem mândri cu toții că nu suntem doar oameni creativi, ci adevărați problem solvers.

Dacă vrei să-mpărtășești cu noi opinia sau experiența ta, you can join the conversation here.

Keep the inspiration rolling and share this via…

copy link